Sunday, July 10, 2011

Elk kind zou een kindertijd moeten hebben

26 juni
 
Gister was de eerste dag van onze Tjeko Fun Fair in Jinja, Oeganda. Alles bij elkaar hebben we een geweldige week gehad.
Tjeko werd een beroemdheid onder de kinderen in Jinja. Zodra ze een van ons met een Tjeko t-shirt zagen begonnen ze het 
 Tjekolied te zingen. 
Velen vertelden ons dat we een grapje maakte dat de Fun Fair maar een week zou duren. Voor hen zou het wel een maand mogen duren!!
Voor Ferdi en mij was deze eerste week zeker een succes. We waren blij met het resultaat! We hebben een dynamisch team vol energie en aangezien het voor allen de eerste keer was, hebben ze het fantastisch gedaan! We zagen 'Tjeko' allemaal voor de eerste keer! Er is zeker mogelijkheid voor verbetering -maar het was een goede start!
Meer dan 2500 kinderen hadden de kans om de Tjeko Fun Fair bij te wonen met alle attracties en onze speciale Tjeko Snacks. Onze Tjeko Karts waren direct een succes -onder de kinderen en volwassenen! Een vader zei dat hij niet voor zijn zoontje van 2 jaar ging betalen omdat hij niet geinteresseerd zou zijn in een van de attracties. Maar hij moest toch terugkomen voor een armbandje! Om 8 uur 's ochtends stonden er al kinderen in de rij.


De hele week lang stonden er straatkinderen bij het hek -hopend naar binnen te kunnen. Sommige kwamen inderdaad binnen -Ze betaalden zelf de prijs voor een ticket (2000ugx (ongeveer 50cents). Op zaterdag nodigden we CRO uit om te komen met al hun kinderen. Maar Maelle had een ander idee! Ze drukte een aantal entree-armbandjes achterover en gaf ze door het hek aan de kinderen die zo wanhopig naar binnen wilden. Toen we haar vroegen om hiermee te stoppen zei ze: 'Mam, ik wil dat al mijn vrienden hierkomen!' 
Maelle nam de Tjeko verklaring tot de laatste letter serieus.
Ik ben zo trots op haar. Ze is zo vrijgevig en wil niet dat er ook maar een kind plezier zal missen. Gek genoeg is het idee van Tjeko ontstaan toen wij kinderen uit het dorp met hun neus tegen het hek van een weeshuis gedrukt zagen omdat zij binnen wilden komen om in de tuin te spelen.. Nu waren er aan aantal van hen die bij het hek van de Fun Fair stonden. De meesten van hen hadden de mogelijkheid om binnen te komen! Een aantal door school, door een NGO, door een eigen investering en sommige hadden geluk en kregen toegang dankzij Maelle.
 
Volgende week gaan we naar Iganga. Een gebied dat 40 minuten verderop ligt van Jinja. T.J.E.K.OOOOOOOO - klaar voor de start, daar gaan we!!!!!!!!!!!

No comments: