Monday, September 15, 2008

Voetbaldagen met CRO


Onze goede vriend Bosco Mukiibi werkt bij de organisatie Children Restoration Outreach(CRO) - "herstel de kinderen zending". Dit is een organisatie die niet gesteund wordt door de overheid, en werkt met onder kinderen in de straten van Jinja, in Oeganda. In 2002 kwam ben ik ook bij CRO op bezoek geweest, en vanuit die ervaring zijn we begonnen met 1moreChild. Ik zal het uitleggen: Bij CRO herstellen ze de kinderen die op straat terecht zijn gekomen. Deze kinderen hebben besloten om weg te lopen, of ze zijn gedwongen werk te vinden (bedelen), om de familie financieel te ondersteunen (of de verslaving van de ouders te betalen...)

Toen ik met deze kinderen werkte in 2002, hebben Bosco en ik gesproken over manieren om te voorkomen dat deze kinderen op straat terecht kwamen...Heel eenvoudig...door hen op school te houden door hun schoolgeld te betalen, en eventueel deze kinderen te begeleiden van middelbare school naar verder onderwijs.

Deze week had CRO een georganiseerd voetbal toernooi voor alle 5 de takken die ze hebben door Oeganda. Straat kinderen vanuit Lira, Mbale, Jinja, Masave en nog een plaats kwamen allemaal naar Jinja voor de wedstrijden.

Tatiana heeft geweldige gesprekken gehad m et twee meisjes uit het noorden. Lidia en Estelle-John leefden op de straten van Lira. Lidia haar ouders wilden haar dat ze jong trouwde, maar ze weigerde...ze wilde naar school gaan maar haar ouders konden niet de noodzaak inzien van deze investering. Zij zagen alleen dat het veel geld kostte. Aan de andere kant, als ze trouwde, zorgde ze ervoor dat ze wat vee aan de familie schonk en dat stelde hen in staat om rond te komen...Daarnaast, als ze thuisbleef, kon ze nog steeds dingen verkopen op de markt en wat geld verzamelen om bij te dragen in het levensonderhoud. Toen stierven haar ouders en de druk van haar familie om te trouwen nam toe. Lidia kon het niet meer aan en verliet het huis. Ze zwerfde door de straten van Lira. CRO vond haar 7 maanden geleden. Lidia is 16 jaar oud en heeft al heel veel meegemaakt. Nu is ze weer op school. Van tijd tot tijd spreekt ze met haar familie, maar nu verblijft ze bij een neef. Lidia houdt echt van CRO. Ze helpen haar met haar huiswerk en dragen ook bij in haar schoolgeld. Lidia is dankbaar voor de kans dat ze terug kon naar school. Ze hoopt een mechanicus te worden. Door CRO heeft Lidia de kans gekregen haar doel na te streven.

We moeten toegeven dat Maëlle het geheime wapen is bij onze zending. Ze is echt geweldig in het slaan van "bruggen" tussen de Oegandezen (en toen we naar CRO gingen), de straatkinderen en 'ons'...Maëlle is gewoon goed in het leggen van het eerste contact en 'stelen van glimlachen!' Op straat zwaait ze naar iedereen maar als ze dan te dichtbij komen en haar vast willen pakken schud ze hard met haar hoofd nee nee nee en duwt ze weg. Ze komt echt uit Brooklyn! Ze heeft dezelfde houding als haar oudere zussen Asia en Sabrina ;-.

Empowering people to transform their communities (mensen in staat stellen hun gemeenschap te veranderen)

No comments: