Saturday, September 27, 2008

1moreChild gaat door




Goed - het is niet mogelijk om bij te houden wat we hier allemaal meemaken! Ongelooflijk! Op deze zondagmorgen nemen we een korte pauze om terug te kijken en bij te laden!

Ik was afgelopen maandag echt onder de indruk, toen we doorgingen met het afleveren van schoolgeld en onderzoeken hoe we 1moreChild kunnen ontwikkelen...Waar moeten we onze focus op leggen...Onderwijs is belangrijk...maar de meeste van onze kinderen hebben niet meer dan een maaltijd per dag...en soms dat nog niet eens...En als wij ze onderwijs geven, kan dat dan echt hun leven veranderen, of moeten we dieper kijken?
Wat is het waard als ze geweldig onderwijs krijgen, maar geen reden om te leven...geen hoop...Goed, ik heb geen verlangen om kinderen naar de hel te laten gaan met een graad in een bepaalde studie...alles is relatief nietwaar...

Maar God is echt begonnen ons in een bepaalde richting te sturen. Niet gewoon liefdadigheid, maar het creëeren van iets dat echt mensen in staat stelt de gemeenschap te veranderen. We zijn begonnen een aantal van onze ideeën te delen en ze worden meer 'grijpbaar'.

Om jullie een aantal van onze studenten te laten zien: Meet Patrick, 13 jaar oud, hij woont alleen met zijn 11 jaar oude broer. Hun moeder is jaren geleden overleden - zijn vader werkt in Kampala, 80 km bij het dorp vandaan waar zij wonen...Hij is dit jaar maar 3 keer thuis gekomen! Kun je je dat voorstellen. Dat bij de buren twee jongens leven, 13 en 11 jaar oud, die op zichzelf leven zonder dat de sociale dienst hen voedt, met uitzondering misschien van een moeder ergens in de straat die zich schuldig voelt, en hen eenmaal per dag een maaltijd bezorgd...dat is gewoon ziek...ja ja - we geven hem steun door zijn schoolgeld te betalen (zodat hij op de dag iets te doen heeft?) Maar lost dat echt het probleem op? Nee dus. Maar goed, op dit moment is dat het enige wat we kunnen doen...

Dorkas is ook 13 jaar oud. Haar gezicht begint te gloeien als ze verteld over haar 'school carrière'! Ze was afgelopen seizoen de beste van hoor klas! Ze zit in een kleine school (niet zoals de meeste kinderen hier in Oeganda). Ze vertelde ons dat van de 17 kinderen uit haar klas er maar 10 examens hebben gedaan...'Waarom?'...vraag je? 7 konden het schoolgeld niet betalen...en daardoor geen examen doen...ze kunnen daarom ook niet slagen...daarom vallen ze af...50% van de Oegandese studenten komen niet verder dan de 4de klas! Ik hield van Dorkas vanaf het eerste moment - ik weet zeker dat ik jullie meer over haar vertel in de toekomst!

Mary was tweede in haar klas! Ja - het maakt ons trots om deze kinderen te sponsoren! Zie je die kleine pot naast haar moeder? Er zitten planten in van hun kleine tuin...Een portie van 4 planten kun je voor 4 cent verkopen (echt waar!) Haar moeder verdient 40 / 60 cent per dag. Dat is hun hele inkomen! Voor 40 tot 60 cent per dag moeten 5 kinderen gevoed worden! (en de huur betalen van de hut waar ze voor zitten). Dus toen we besloten te hulp te schieten en Mary's schoolgeld te betalen, maakte dat het verschil...Maar - het voelt zo stom alleen dat te doen...

Zoals je ziet, zijn er hier veel kinderen! Ik heb niet de illusie dat we ze allemaal kunnen helpen...dat kunnen we gewoon niet...Maar ons diepste verlangen is om te beginnen een aantal van hen te helpen hun gemeenschap te veranderen...En ja...we kunnen jullie hulp gebruiken. Bid voor wijsheid. Bid voor Zegen. Help ons financieel in de toekomst. Verspreid het evangelie...raak betrokken bij 1moreChild, of welke andere organisatie dan ook die zorgt voor de behoeften van de meest kwetsbare kinderenvan deze wereld. Dank voor jullie betrokkenheid. Ferdi.

No comments: