Saturday, November 18, 2006

Dood in Brooklyn


Een meisje van mijn route, Tiffany, 8 jaar oud, heeft een paar dagen geleden haar vader verloren. Hij is overleden aan een hartaanval. Om ons medeleven te tonen wilden we gisteren bij een winkel bij ons in de buurt een mooie kaart kopen voor de familie, maar raad eens? Ze waren allemaal uitverkocht. Er was er geen één meer! Dat was echt weer een besef van de werkelijkheid waarin we leven. De dood is hier altijd dichtbij. Het is droevig, maar het is een deel van het leven van de mensen die hier wonen. Ik kan nog steeds niet geloven dat al de verschillende geboortekaartjes, verjaardagskaarten, kaarten voor thanksgiving, doopkaarten en trouwkaarten beschikbaar waren, maar geen enkele voor oprechte deelneming. De dood is een werkelijkheid in deze stad en het is gewoon een kwestie van tijd wanneer de dood voor jouw deur staat...De vader van Tiffany is overleden aan een hartaanval, wat ook bij andere mensen voorkomt.
Maar de oorzaken van de dood hier in Brooklyn zijn vaak anders. Te vaak heeft het met gangs te maken, met steekpartijen, schietpartijen, overdosis van drugs, zelfmoord...

Twee weken geleden ging een vriendin, Gloria, een aantal van haar kinderen van haar route opzoeken en kwam 30 seconden te laat om getuige te zijn van een afrekening. Maar terwijl zij en haar vrijwilligers kwamen zagen ze een man op de grond liggen die nog steeds hevig bloedde. Hij was nog niet dood, dus belde ze direct 112 en redde het leven van die 15 jarige. Als ze niet langs was gekomen was deze jonge man het zoveelste slachtoffer van moord geworden in Brooklyn.

No comments: