Wednesday, October 01, 2008

De Watoto Conferentie

Vanaf afgelopen woensdag tot zondag zijn Tatiana, Maëlle, Bosco en ik naar de Watoto Conferentie in Kampala geweest. Watoto is de zendingsorganisatie van de hervormde kerk van Kampala, en verzorgd 1,500 weeskinderen in hun zichzelf onderhoudend dorp. Laat het me uitleggen: Wezen die geen verdere familie hebben die voor hen kunnen zorgdragen, worden in het Watoto dorp geplaatst. In dit dorp wordt hen een nieuwe familie gegeven. Ze komen in een huis te wonen met een moeder en 7 broers of zussen. Ze blijven in deze familie wonen totdat ze 21 zijn of gaan studeren. In het dorp staan ongeveer 100 huizen, die gelijk zijn aan elkaar. Het lijkt groot, maar ze zijn verdeeld in kleine gemeenschappen. Het lijkt echt te werken!

De visie van Watoto is toekomstige leiders voor Oeganda op te leiden. Alles wat we de afgelopen dagen hebben gezien ligt in lijn met die visie. Het was inspirerend. Hun scholen, programmes en faciliteiten lijken allemaal aan een uitzonderlijke klasse te voldoen, iets wat erg bijzonder is in Oeganda...Erg inspirerend en veelbelovend ten opzichte van '1moreChild'! Het heeft echt een hogere verwachting bij mij gegeven voor wat we hier kunnen doen!

Ik denk dat we ons voelden als iemand die Metro voor het eerst bezoekt! Overdonderd, en we vroegen ons af of we ooit 'zo' konden zijn. Maar ik ben blij dat we niet 'zo' hoeven te zijn. We zijn echt heel anders dan Watoto - toch zullen we ook streven naar dit niveau van 'klasse'! En dat zal tijd kosten. Heel veel tijd. Voorganger Bill Wilson van Metro Ministries leerde ons altijd dat de zendingsorganisaties die blijven bestaan, degenen zijn die de trap boven de lift verkiezen. En ondanks dat een lift je sneller naar boven brengt geven de trappen je de kans om de tijd te nemen en onderweg te leren.

Tatiana en ik nemen de trap...en we hebben nog maar net het eerste stapje bereikt! Het gaat nog heeeel lang duren! En Watoto en Metro Ministries kostte het 'slechts' 25 jaar om echt een succes te worden. Een van de grootste inzichten die we kregen was het volgende:
Maak de kinderen die gebruik maken van 1moreChild eendeel van de oplossing van hun eigen situatie: alleen een hulpende hand bieden helpt hen niet. Ze hebben iemand nodig die hun kan laten zien boven hun eigen omstandigheden uit te groeien. We zijn aan het onderzoeken hoe we deze kinderen en tieners kunnen laten 'werken' voor hun schoolgeld. Hoe we hen hun steun kunnen laten 'verdienen', op zodanige wijze dat het hen eigenwaarde en waardigheid geeft en de echte betekenis van liefdadigheid.

Betrek er de moeders of tantes bij die weduwen zijn. Somige van onze kinderen leven met hun moeders die weduwe zijn, anderen wonen bij hun tantes. Ook zij hebben iemand nodig die hen de weg wijst. Hoe kunnen we deze dames uitrusten om voor hun eigen kinderen te zorgen? Hoe kunnen we hen weer hoop geven? We zoeken naar mogelijkheden om deze moeders te sponsoren, door andere moeders in de wereld. Girl Power! Of moet ik gewoon zeggen ‘Mother Power!’.

Ga voor klasse. Watoto heeft ons laten zien dat je een zendingsorganisatie met klasse kunt opzetten. Laat niet de armzalige standaard van je omgeving de standaard beinvloeden die je zelf wilt bereiken!

Klein beginnnen. Deze woorden komen steeds weer terug in mijn gedachten. Begin gewoon klein, met de 28 kinderen die je nu hebt...Leer door vallen en opstaan. Probeer nieuwe dingen. Wordt krachtig. Werk op je fundatie. Vind een plaats om je te vestigen...overhaast je niet.

Deze week zullen we verschillende plaatjes en verhalen op het blog zetten van onze Watoto ervaring! Je kunt ook op hun website het een en ander lezenwww.watoto.com. Het is het waard!

Empowering people to transform their communities
· www.1moreChild.org
· www.onedaytrainingproject.org
· www.ferdiandtatiana.com

No comments: