Saturday, July 19, 2008

Het Marburg virus

Afgelopen week is een Nederlandse vrouw overleden aan het Marburg virus.http://www.cidrap.umn.edu/cidrap/content/bt/vhf/news/jul1008marburg.html

Het Marburgvirus is de veroorzaker van een ernstige en vaak dodelijke ziekte, die gepaard gaat met hevige bloedingen uit alle lichaamsopeningen. Uitbraken van deze ziekte zijn bekend in 1967, 1975, 1980, 1987, 1998, 2004 en 2005. In juli 2008 raakte een veertigjarige Nederlandse vrouw tijdens een vakantie in Oeganda besmet met het virus. Terug in Nederland overleed zij aan de gevolgen ervan.
Het zeldzame virus lijkt sterk op het Ebolavirus: beide behoren tot de familie van filovirussen (Filoviridae), en de door het Marburgvirus veroorzaakte ziekteverschijnselen lijken sterk op de ziekte die door het ebolavirus wordt veroorzaakt. Beide virussen zijn ook afkomstig uit dezelfde regio in Afrika: Oeganda en westelijk Kenia. De bron van het virus is waarschijnlijk een dierreservoir (zoönose), maar onder welke dieren het vooral circuleert is onbekend. Sommige onderzoekers denken aan vleermuizen. In 2006 werd bekend dat een buitenproportioneel groot aantal lijders was geassocieerd met grotten en mijnen, wat doet vermoeden dat de natuurlijke gastheer van het virus in een dergelijke omgeving moet leven.[1] Een team van onderzoekers uit de Verenigde Staten en Gabon ontdekten het virus inderdaad in de fruitetende vleermuizensoort Rousettus aegyptiacus (Nijlroezet).

Het is beangstigend om te weten dat na al onze inentingen er nog steeds een risico is van iets waar je niet tegen beschermd kan worden...maar God kan dat! We vragen jullie echt voor ons te bidden. Bidt voor onze bescherming nu onze vertrekdatum naar Oeganda dichterbij komt. Maëlle loopt nu en pakt ALLES!! Je kunt je voorstellen dat we ons zorgen maken na het horen en lezen van dergelijk nieuws.

No comments: